Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ligurček: Zdravá bylinka pre vaše jedlá a liečivé čaje

reklama:
Ligurček: Zdravá bylinka pre vaše jedlá a liečivé čaje
Ligurček: Zdravá bylinka pre vaše jedlá a liečivé čaje Foto: depositphotos.com

Ligurček, kedysi bežná súčasť každej záhrady, sa dnes často prehliada. Táto aromatická bylina, známa aj ako Levisticum officinale, má mnohostranné využitie v kuchyni aj medicíne. V tomto článku sa dozviete, prečo by ste nemali zabudnúť na ligurček, ako ho využiť na podporu trávenia, boj proti zápachu či ako prírodné afrodiziakum. Pridávame aj jednoduchý recept na ligurčekové pesto, ktoré obohatí vaše jedlá.

Čo je ligurček a preč by ste ho mali pestovať

Ligurček lekársky (Levisticum officinale) je mohutná rastlina, ktorá dorastá až do výšky dvoch metrov. Pochádza zo Stredomoria a do strednej Európy sa dostal už v stredoveku. V minulosti bol využívaný nielen ako korenie, ale aj ako liečivá bylina. Obsahuje množstvo aromatických látok, ktoré sú prospešné pre zdravie.

Liečivé účinky ligurčeka

Ligurček obsahuje fytosteroly, ktoré majú pozitívne účinky na močové cesty a tráviaci systém. Pomáha pri nadúvaní, nechutenstve a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Odporúča sa tiež pri reumatizme a bolestiach kĺbov. Okrem toho môže pomôcť pri nachladnutí a jeho aromatické kúpele sú účinné proti poteniu.

Použitie v kuchyni

Ligurček je skvelý na dochutenie polievok, vývarov, masa a zeleninových jedál. Listy môžete použiť čerstvé aj sušené. Pridajte ich do tvarohových nátierok, šalátov alebo pripravte pesto. Jeho aróma sa pri varení nestráca, čo ho robí ideálnym korením pre rôzne pokrmy.

Recept na ligurčekové pesto

Ingrediencia:

150 g čerstvých listov ligurčeka
150 g kvalitného oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Príprava:

Listy opláchnite a osušte.
Vložte ich do mixéra, pridajte olej, citrónovú šťavu a soľ. Všetko rozmixujte na hladkú pastu.
Pesto naplňte do vymytých pohárov a na vrch nalejte trochu oleja, aby sa zabránilo prístupu vzduchu.
Poháre uzavrite a uložte do chladničky. Pesto vydrží až 12 mesiacov. Použite ho na ochutenie polievok, masa, zemiakov alebo strukovín.

Upozornenie

Pri dennej konzumácii ligurčekového čaju buďte opatrní, pretože môže zaťažiť ľadviny. Ak máte zdravotní problémy, konzultujte užívanie ligurčeka s lekárom. Tehotné a kojace ženy by sa mu mali vyhnúť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 10. júna 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.