Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pestovať a využívať stéviu: Prírodné sladidlo s mnohými benefitmi

reklama:
Ako pestovať a využívať stéviu: Prírodné sladidlo s mnohými benefitmi
Ako pestovať a využívať stéviu: Prírodné sladidlo s mnohými benefitmi Foto: depositphotos.com

Stévia, známa ako sladká tráva alebo medové lístky, je úžasná bylina, ktorá sa dá ľahko pestovať doma a ponúka mnoho zdravotných benefitov, najmä pre diabetikov. Podporuje hojenie rán, zlepšuje trávenie a je výborná aj na ústnu hygienu. Ako si ju vypestovať a využívať jej výhody?

Stévia, sladká tráva alebo medové lístky, je obľúbená bylinka, ktorá sa stáva stále populárnejšou ako prírodné sladidlo bez kalórií a negatívneho vplyvu na zdravie. Tento zázračný rastlinný extrakt je čoraz viac používaný v kuchyniach po celom svete a s trochou starostlivosti ho môžete pestovať aj doma. Čerstvé listy stévie majú množstvo zdravotných benefitov a okrem sladenia sa dajú využiť pri rôznych zdravotných problémoch.

Ako pestovať stéviu?

Stéviu môžete pestovať zo sadeníc alebo zo semien. Semená by mali klíčiť pri teplote 24 až 27 °C v neustále vlhkej kyslej pôde s pH 5,5–6,5. Najvhodnejšie sú rašelinové substráty určené pre vresy alebo pelargónie.

Stévie sú veľmi citlivé bylinky. Pozor preto na premokrenie, priame slnko a chlad. Najlepšie sa im bude dariť na teplom stanovišti, no nemali by byť dlhodobo vystavené priamemu slnečnému žiareniu. V záhrade ich umiestnite do polotieňa s ochranou pred vetrom, doma na parapet okna orientovaného na východ. Na zimu je nutné rastliny presunúť do skleníka alebo vnútorných priestorov, kde teplota neklesá pod 10 °C.

Lístky sa zbierajú pred prvými kvetmi. Po odkvitnutí totiž stonka aj s listami uschne. Po zbere zelených listov stačí stonku orezať cca 10 až 15 cm nad pôdou a rastlina opäť dorastie.

Zdravotné prínosy stévie

Čerstvé listy stévie, na rozdiel od extraktu v podobe bieleho prášku, ktorý sa bežne predáva v obchodoch, majú mnoho ďalších výhod. Stévia má výborné antibakteriálne účinky a jej žuvanie podporuje ochranu pred usadzovaním zubného plaku a vznikom kazov. Používa sa tiež pri nachladnutí, bolestiach hlavy, zažívacích problémoch, nadúvaní, kolísaní tlaku alebo pri nedostatku energie.

Ako sladit s čerstvou stéviou?

Podobne ako kupovaný prášok alebo sirup, môžete stéviu využívať na doslaďovanie nápojov, pečených aj nepečených dezertov, pudingov, kaší, jogurtov a podobne. V horúcich nápojoch môžete čerstvé alebo sušené lístky nechať lúhovať. Na šálku začnite s dvoma listami a podľa vlastných preferencií množstvo upravte.

Do teplej aj studenej kuchyne je ideálne listy nadrtiť alebo nasekať – čím jemnejšie, tým viac sladkosti uvoľnia. Dávkovanie však nepreháňajte. Stévia je stokrát sladšia ako cukor, takže jedna polievková lyžica rozomletých listov môže nahradiť až 250–500 g cukru.

Používanie čerstvej stévie je na začiatku o experimentovaní a hľadaní optimálneho pomeru. Listy môžu mať rozdielnu sladkosť v závislosti od podmienok pestovania.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 9. júna 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.